De viktigste momentene for å gå ned i vekt.
Det er mange faktorer som påvirker vekten. Den vekten kroppen er komfortabel påvirkes av mange faktorer. For å gå mest mulig effektivt ned i vekt og holde vekten over tid er det viktig å optimalisere alle faktorene under.
- Tren minst 30 min hverdag.
- Pass på at intensitetnivået og risikoen for skaden er lav slik at treningsnivået kan vedlikeholdes over lang tid
- Mer trening vil føre til raskere nedgang. Intervaller, lengre kondisjons økter og styrketrening vil hjelpe.
- Øk inntaket av fiber
- Spis mer frukt og grønnsaker.
- Spesielt gode kilder er bønner, løk og havre. I tillegg kan man bruke fiber tilskudd som fiberhusk.
- Fokuser på god døgnrytme og få nok søvn hver natt
- Unngå blått lys om kvelden/natten. Installser fl.x og twilight
- Unngå å spise, trene og stress for sent på kvelden.
- Sov i et kaldt, mørkt og stille rom.
- Hold legge tid fast hver kveld, f.eks 22:30. Ha et mål om å være i sengen 7-8 timer hver natt.
- Øk inntaket av protein.
- Spis mer magre produkter med mye protein som synnøvefinden gresk yoghurt, kylling, egg etc
- Ta probiotisk tilskudd for å styrke bakteriekulturen i tarmen
- renew life og prescript assist er gode alternativ
- Unngå matvarer med høy energitetthet, høy grad av prosessering eller som av erfaring fører til overspising.
- Håndter stress. Vurder å praktisere en pusteteknikk for kunne roe ned og håndtere stress bedre f.eks Vipassana meditasjon
- Gjøre det vanskelig å spise usunt og lett og spise sunt.
- Fjern matvarer som vanligvis fører til overspising fra dine umiddelbare omgivelser.
- Unngå situasjoner som vanligvis fører til overspising og legg en detaljert plan over for hvordan situasjonen skal håndteres. Det hjelper å skrive ned planen.
- Plasser middagsmaten slik at du må reise deg og gå for ta mer. Dette gjør det enklere å kontrollere mengden
- Vurder å kutte ut matvarer med mange alergener eller som kan være problematisk for mage i en periode. Matvarer man bør forsøke å kutte ut er matvarer som innholder gluten ( og spesielt hvete) og soya.
- Sett tydelig mål. Mål fremgangen ofte. Mål gjerne f.eks vekt eller midjemål minst en gang i uken og ha en fremdriftsrapport på kjøleskapet. Et godt mål er 0,5 kg nedgang per uke. Skriv ned hva du skal gjøre for å nå målet. Skriv ned hva du skal slutte å gjøre for å nå målet. Et godt digitaltverktøy for registrere hva man spiser er myfitnesspal. Gode verktøy for registre trening er f.eks strava eller endomondo. For å registrere vekt raskt og enkelt kan det være lurt å vurdere en vekt med wifi støtte som foreksempel withings eller fitbit