Gå ned i vekt

De viktigste momentene for å gå ned i vekt.

Det er mange faktorer som påvirker vekten. Den vekten kroppen er komfortabel påvirkes av mange faktorer. For å gå mest mulig effektivt ned i vekt og holde vekten over tid er det viktig å optimalisere alle faktorene under.

  1. Tren minst 30 min hverdag.
    1. Pass på at intensitetnivået og risikoen for skaden er lav slik at treningsnivået kan vedlikeholdes over lang tid
    2. Mer trening vil føre til raskere nedgang. Intervaller, lengre kondisjons økter og styrketrening vil hjelpe.
  2. Øk inntaket av fiber
    1. Spis mer frukt og grønnsaker.
    2. Spesielt gode kilder er bønner, løk og havre. I tillegg kan man bruke fiber tilskudd som fiberhusk.
  3. Fokuser på god døgnrytme og få nok søvn hver natt
    1. Unngå blått lys om kvelden/natten. Installser fl.x og twilight
    2. Unngå å spise, trene og stress for sent på kvelden.
    3. Sov i et kaldt, mørkt og stille rom.
    4. Hold legge tid fast hver kveld, f.eks 22:30. Ha et mål om å være i sengen 7-8 timer hver natt.
  4. Øk inntaket av protein.
    1. Spis mer magre produkter med mye protein som synnøvefinden gresk yoghurt, kylling, egg etc
  5. Ta probiotisk tilskudd for å styrke bakteriekulturen i tarmen
    1. renew life og prescript assist er gode alternativ
  6. Unngå matvarer med høy energitetthet, høy grad av prosessering eller som av erfaring fører til overspising.
  7. Håndter stress. Vurder å praktisere en pusteteknikk for kunne roe ned og håndtere stress bedre f.eks Vipassana meditasjon
  8. Gjøre det vanskelig å spise usunt og lett og spise sunt.
    1. Fjern matvarer som vanligvis fører til overspising fra dine umiddelbare omgivelser.
    2. Unngå situasjoner som vanligvis fører til overspising og legg en detaljert plan over for hvordan situasjonen skal håndteres. Det hjelper å skrive ned planen.
    3. Plasser middagsmaten slik at du må reise deg og gå for ta mer. Dette gjør det enklere å kontrollere mengden
  9. Vurder å kutte ut matvarer med mange alergener eller som kan være problematisk for mage i en periode. Matvarer man bør forsøke å kutte ut er matvarer som innholder gluten ( og spesielt  hvete) og soya.
  10. Sett tydelig mål. Mål fremgangen ofte. Mål gjerne f.eks vekt eller midjemål minst en gang i uken og ha en fremdriftsrapport på kjøleskapet. Et godt mål er 0,5 kg nedgang per uke. Skriv ned hva du skal gjøre for å nå målet. Skriv ned hva du skal slutte å gjøre for å nå målet. Et godt digitaltverktøy for registrere hva man spiser er myfitnesspal. Gode verktøy for registre trening er f.eks strava eller endomondo. For å registrere vekt raskt og enkelt kan det være lurt å vurdere en vekt med wifi støtte som foreksempel withings eller fitbit