Meieriprodukter sunt eller usunt?

 

En ny studie viser at fete meieriprodukter gir mindre sannsynlighet for diabetes. Dette er i samsvare med en eldre meta analyse fra 2013 som viser at det er ingen sammenheng mellom melkefett og økt fare for overvekt eller hjerte-karsykdommer. Hvis det er noe sammenheng er det heller slik at fete meieriprodukter beskytter mot disse sykdommene.

På tross av dette er ikke bildet fult så enkelt. Ulike meieriprodukter ser ut til å påvirke kroppen ulikt. Det er akseptert at LDL-C er en viktig markør knyttet til risiko for hjerte- og karsykdommer. Studier har blant annet vist at smør ser ut til å øke LDL-C mens ost minker LDL-C. Helmelk øker LCL-C mer enn skummet melk og fete yoghurt produkter reduserer LDL-C.

En teori om bakgrunnen til denne forskjellen er at disse produktene har ulike mengde av noe som kalles  Milk Fat Globule Membrane (MFGM) eller melkefettkulemembran på norsk.  MFGM er membranen som omslutter fettdråpene i melk. I denne membranene finnes mange aktive stoffer som fosfolipider, kolesterol, gangliosider og glykoproteiner. Artikkelen «Got Milk(fat globule membrane)» i Examine.com research digest beskriver dette på en veldig god måte. Hvis man er mer interessert kan man se på denne oppsummeringsrapporten som viser tydelig hvor komplisert melkeprodukt er, hvor mye vi vet og hvor mye vi ikke vet.

Min konklusjon er at melkeprodukt ser ut til å være sunt, men at det kan være lurt å spise så naturlige og lite behandlede produkter som mulig.

Homogenisering

Det ser ut til å være lurt å spise produkter der MFGM er intakt. Først og fremst betyr det å velge produkter som ikke er homogenisert. Den vanlige måten å homogenisere melken  er å presse den gjennom en tynn åpning under høyttrykk som vist på figuren under. Dette er en prosess som spesielt utviklet for å ødelegge de naturlige fettpartiklene og membranene rundt dem for å oppnå et produkt som holder seg lenger.

Fettet i melken er den bestanddelen som har lavest vekt. Fettkulene vil derfor flyte opp og danne et fløtelag. For å unngå dette fløtelaget i melken, blir den homogenisert. Under homogeniseringen blir fettkulene så små og finfordelte at de ikke lenger har evnen til å flyte opp. Homogeniseringen er en ren fysisk prosess, sammensetningen av melken blir ikke forandret. Skummetmelk homogeniseres ikke fordi den praktisk talt er fettfri. Kremfløte homogeniseres heller ikke fordi homogeniseringen vil ødelegge piskeegenskapene og dermed kvaliteten på kremen. Melk.no

 

Det er såvidt jeg vet ikke mulig å få tak i ikke homogenisert melk i Norge uten om å kjøpe fra en bonde direkte. Hvis noen kjenner til slike produkter legge gjerne igjen en kommentar!

Hvorfor homogeniserer dere melka?

Homogenisering er en prosess der melka, kort fortalt, utsettes for så mye trykk at fettmolekylene endres slik at fettet fordeles jevnt i melka. Melk som ikke homogeniseres vil ha et fettlag på toppen, og fettet vil klumpe seg sammen etter som melka blir eldre slik at melka får en ujevn tykkelse.

Vi homogeniserer helmelk, lettmelk og ekstra lett melk så den skal få en jevn konsistens og for å fordele fettet i melka.  Vår tjukkmjølk, syrnet mjølk og fløte er ikke homogenisert.

Vi har kjørt tester på ikke-homogenisert helmelk, men har en utfordring med fettklumpingen relativt tidlig i melkas holdbarhetsperiode, og da av en slik omfang at melka faktisk ikke kommer ut av kartongen, men må hentes ut med skje. Vi vil fortsette å jobbe mot å kunne lansere en ikke-homogenisert melk.

rorosmeieriet.no

Økologisk
Norsk melkeproduksjon er strengt regulert og mitt intrykk er at norske storfe stort sett har det bra, men det er noen momenter som jeg vil tro påvirker melkekvaliteten negativt. Det brukes veldig mye kraftfor i konvensjonell drift. I tillegg er det lange vintre her i Norge noe som begrenser tilgangen på frisk gress og muligheten for å bevege seg fritt på åpne enger.  Økologisk produsert melk har litt strengere krav som gjør at økologiske produkter mest trolig også er litt sunnere
Noen av forskjellene oppsumert:
I økologisk produksjon er det krav om at dyrene skal kunne bevege seg fritt innendørs, som en overgangsordning kan besetninger inntil 36 kyr kan være bundet men skal ut på beite i hele beitesesongen og ut og lufte seg i utgangspunktet daglig, men minimum 2g pr. uke utenom beitesesong. Inneareal skal være minimum 1,5/2,5/4/5 m2 for ungdyr på henholdsvis 100/200/350/500 kg levendevekt.

Melkekyr skal ha minimum 6 m2 og dyr over 500kg skal ha 1m2 ekstra for hver 100 kg over 500. Min. halvparten av arealet skal være bekvem, ren og tørr liggeplass med strø. En konvensjonell kalv på over 220 kg skal ha min. 2 m2 og en konvensjonell slaktemoden okse på 600 kg levendevekt trenger til sammenligning ikke annet enn fullspaltegulv og 3m2 (halvparten av en økologisk okse), selv om det også her i retningslinjer anbefales fast liggeareal.

Om mulig skal de ha tilgang til utearealer hele året og ly mot vær og vind. Dyrene skal fôres med økologisk fôr.

En kalv skal ha tilgang til kumelk de tre første månedene. Kalven skal være hos moren og kunne die henne min 3 dager etter fødselen.

Det er ingen krav om at kalven skal gå sammen med og die moren i konvensjonell produksjon.

Økologisk fôr

Økologiforskriften har også en rekke bestemmelser om økologisk fôr. Regelverket kan kort beskrives slik;

– Foret skal være allsidig og tilpasset det enkelte dyreslag
– Dyrene skal ha rikelig tilgang til fôr
– Dyrene skal ikke presses til å vokse for raskt. De skal vokse i naturlig takt
– Fôret skal gi dyrene et variert kosthold
– Det skal ikke brukes syntetiske tilsetningsstoffer i fôret
– Gården skal som hovedregel være selvforsynt med økologisk fôr
– Kalver, grisunger, lam skal få melk fra moren
– Minst 60 % av fôret til drøvtyggere (storfe og sau/lam) skal være grovfôr
– Det er tillatt med 10 % ikke-økologisk fôr til svin og fjørfe.

I Norge stilles det ikke krav om at alt fôr som brukes på garden skal være produsert der. Det er imidlertid uttrykt en ambisjon at mest mulig av fôret skal komme fra egen gård. Grunnen til dette er at det ikke har vært mulig å få tak i tilstrekkelig med økologisk kraftfôr i Norge. Det kan heller ikke dyrkes korn til kraftfôr i alle deler av Norge ut fra klimatiske hensyn.

I økologiforskriften er det også bestemmelser om hvilke tilsetningsstoffer som kan aksepteres i økologisk landbruk. Det er ikke lov å bruke syntetiske d.v.s. kunstig fremstilte stoffer. Regelverket tillater bruk av følgende stoffer;

• Mineralstoffer (natrium, kalsium, kalium, fosfor, magnesium, svovel)
• Mikronæringsstoffer (jern, jod, kobolt, kobber, mangan, sink, molybden, selen)
• Konserveringsmidler (sorbinsyre, maursyre, eddiksyre, melkesyre, propionsyre)
• Bindemidler, antiklumpemidler og koaguleringsmidler (kalsiumtearat av naturlig opprinnelse, silisimdioksisd, kiselgur, bentonitt, kaolin, vermikulitt, sepiolitt, perlitt)
• Antioksidanter (sterkt tokoholdige ekstrakter av naturlig opprinnelse)
• Ensileringsmidler (havsalt, ubehandlet stensalt, myse, sukker, sukkerosesnitter, kommel, melasse).

De tilsetningsstoffer ovenfor som tillates brukt har vært bruk i bruk lenge. De er ikke syntetisk framstilt.

Hva spiser jeg?
Yogurt
Når det kommer til yoghurt har jeg bare funnet Synnøve sine produkter som ikke er homogenisert. Disse er ikke økologiske og er produsert i Hellas. Jeg er litt usikker på hvordan melekproduksjonen i Hellas er.

Rørsmeieriet lager en økologisk yoghurt men den er basert på homogenisert melk

yoghurt
Jeg pleier å spise synnøve sin yoghurt. Hva er din favoritt yoghurt og hvorfor?
Fløte
Både Tine og rørosmeiet sin fløte finnes i økologisk variant. Det er ofte vanskelig å finne de økologiske variantene så ofte kjøper jeg vanlige Tine krem fløte.
Ost
Jeg har nettopp begynt å spise litt skjørost og cottage cheese fra rørosmeiet. Det er både økologiske og ikke homogenisert. Det har samtidig høy andel protein per kalori noe som kan være en fordel om man vil gå ned i vekt.
Melk
Jeg drikker vanligvis Økologisk Helmelk fra Tine. Den er homogenisert. Jeg pleier å drikker et glass helmelk med Oboy etter trening som en belønning for å ha kommet meg ut på trening
medium1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.