Jeg har lyst å gå ned noen kilo i vekt. All erfaring tyder på at det kan være vanskelig å få til. Jeg tenkte derfor det kunne vært nyttig å kartlegge hva som gjør at man går opp i vekt og hva som vil være en effektiv strategi for å gå ned i vekt.
Ved å se på BMI utviklingen i Norge er det klart at jeg ikke er alene om ha noen ekstra kilo. Tabellen under viser at gjennomsnittsvekten i Norge har økt siden rundt 70-tallet og videre akselerert oppover fra 90-tallet.
kilde fhi.ho
Under er statistikk fra FAO,FNs organisasjon for ernæring og landbruk, som viser at kaloriinntaket har økt jevnt i alle vestlige land helt siden 1800-tallet.
Kilde: http://ourworldindata.org/food-per-person/
Basert på statistikk fra USA er kalori inntak og BMI sterkt korrelert. Dette er som forventet siden man må spise mer for å ha nok energi til å lagre fett. I tillegg bruker kroppen mer energi til tyngre vi blir, vi trenger derfor mer energi for å forsvare en høyere vekt. Dette tyder på at årsaken til at vi i i gjennomsnitt går opp i vekt er at vi spiser flere kalorier enn før, det interessante spørsmålet er da: «hvorfor spiser vi mer nå enn tidligere?».
Kilde: http://wholehealthsource.blogspot.no/2014/04/more-graphs-of-calorie-intake-vs-bmi.html
Det som er litt overraskende er at statistikk som de norske kostholdsrådene er basert på viser at energiinntaket i Norge har gått ned siden 1980.
Kilde: Utviklingen i norsk kosthold, 05.11.2015, Tabell 2. ENERGI OG ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOFFER PÅ ENGROSNIVÅ.MENGDE PER PERSON, PER DAG. 1 2
Rapportene bygger i hovedsak på tallmaterialet fra matforsyningsstatistikk for hele landet, samt undersøkelser angående anskaffelse av fisk i privathusholdninger.
Tar man dataen fra FAO og plotter sammen med dataen fra «matforsyningsstatistikken» får man følgende graf.
Det som er svært overraskende er at de to datasettene har helt forskjell trendlinje. Tallene fra FN viser en økning i antallet kalorier. Dette er som forventet når befolkningen går opp i vekt. FAO ser denne trenden i alle utviklede land. Det er derfor veldig overraskende at tallene fra «matforsyningsstatistikken» har en negativ trend. Det kan tyde på at noen av de nye energikildene ikke er med i statistikken og etter hvert som vi bytter ut gamle energikilder med nye reflekteres det i statistikken som et lavere konsum. Det betyr og at matforsyningsstatistikken blir mer og mer feil.
Det siste punktet vi har sammenlignbare tall er for 2009 da er forskjellen mellom de to datasettene 633 kcal. Hvis vi antar at FAO tallene følger trendlinjen fra 2009 til 2014 vil forskjellen i 2014 utgjøre 763,8 kcal. Det betyr at i 2014 ville FAO estimert at nordmenn konsumerer 28% mer kalorier enn «matforsyningsstatistikken». Hvem har rett? Hvor er de «manglende kaloriene»?
Min konklusjon er at tallene som helsedirektoratet baser seg på ser ut til mangle et betydelig antall kalorier, og det er ikke usannsynlig at disse «manglende» kaloriene kommer fra nye, mer prosesserte og usunne kilder. Hva gjør det med konklusjonene fra rapporten?
På side 48 i rapporten til helsedirektoratet er det et kapitel «om datagrunnlaget».
Matforsyningstallene er basert på statistikk over import, eksport, produksjon og omsetning av matvarer. Disse tallene gir informasjon om tilgang og forbruk på engrosnivå av matvarer. De viser matmengde som står til rådighet for hele befolkningen. Tallene for de ulike matvaregruppene er ikke like sikre. For kornvarer, melk, fløte, ost, smør, kjøtt og margarin er det god statistikk. For fisk, poteter, grønnsaker, frukt og «annet fett» er statistikken mer usikker
Statistisk sentralbyrås forbruksundersøkelser i privathusholdninger er gjennomført årlig i perioden 1975–2009 og i 2012. Forbruksundersøkelsene viser hvor mye mat som blir anskaffet (dvs. kjøpt, tatt av egen produksjon, fått som gave o.l.) av et representativt utvalg av privathusholdninger i en 14 dagers periode. Maten som blir kjøpt og spist utenfor husholdningen, f.eks. på kafé, restaurant, bensinstasjoner, kantine eller gatekjøkken o.l. er ikke med i registreringen av matmengder. I denne publikasjonen brukes data fra gjennomsnittshusholdningen. Resultatene fra perioden 1977–2009 er publisert som gjennomsnitt for treårsperioder
I utgangspunktet hadde jeg trodd at tallene som beskrevet over var «engrosstall», men hvis tallene er basert på forbruksundersøkelser der mat kjøpt og spist utenfor husholdning ikke er med kan det være en naturlig forklaring på de «manglende» kaloriene. Under er en graf basert på data fra USA som viser at en betydelig andel av kaloriene blir konsumert utenfor det private hjemmet.
Kilde: http://wholehealthsource.blogspot.no/2011/05/fast-food-weight-gain-and-insulin.html
Selv med en del mangler kan man lære noe om endringer i det norske kostholdet fra «matforsyningsstatistikken». I Tabell 1. Matvareforbruk på engrosnivå. kg per person per år kan man få en hvis oversikt over hva som har endret seg. Under har jeg laget et diagram av tabellen.
Det jeg legger spesielt merke til er den store nedgangen i forbruk av helmelk(oransje) og «poteter, friske(grå)». Basert på dette blir det ihvertfall vanskelig å gi frisk poteter eller helmelk skylden for vektoppgangen i Norge:) Noen som har andre observasjoner knyttet til disse tallene?